Nou Data Center para Noel Alimentaria S.A.U.

Cas d'èxit

En un sector tradicional com és el càrnic, Noel Alimentària S.A.U. s'ha distingit sempre per la innovació, per una decidida aposta per la qualitat i pel seu compromís amb el medi ambient. Sota aquest marc, i amb els objectius de garantir la seguretat de la informació, minimitzar el risc d'aturades i millorar l'eficiència energètica, es va decidir a emprendre la construcció d'un nou centre de dades segur i eficient.

El projecte va ser desenvolupat per l'àrea de solucions per a Data Center d'ABAST utilitzant solucions Rittal, i les millores i beneficis obtinguts gràcies al nou CPD van superar fins i tot les expectatives de Noel.

Vegi aquest cas d’èxit en vídeo

Objectius del projecte

Un 40% de la producció de Noel s’exporta a 60 països dels 5 continents, i els seus acords amb grans cadenes de distribució l’obliguen a passar regularment auditories molt exigents que certifiquen la qualitat i seguretat de tots els seus processos. Una altra de les seves preocupacions és la responsabilitat amb el medi ambient, apostant decididament pel desenvolupament sostenible i la preservació de la qualitat ambiental. Sota aquest marc de compromís amb la qualitat, la seguretat i el medi ambient, el Departament TIC de Noel va decidir impulsar el projecte del nou CPD, sense oblidar els beneficis que podia reportar també a nivell econòmic.

El primer dels objectius era garantir la continuïtat del negoci i la seguretat de les dades. Del correcte funcionament del centre de dades depenen la majoria de processos operatius de Noel, i es va calcular que una interrupció no prevista d’una hora podia representar per a la companyia unes pèrdues de 23.000€.

D’altra banda es volia reduir també la despesa energètica. L’antic CPD era poc eficient i suposava un cost energètic de 26.000€ anuals. Els càlculs mostraven que era possible estalviar 10.000€ l’any si s’aconseguia una eficiència amb un PUE igual o inferior a 1,4.

Després d’un exigent procés de selecció, Noel va escollir a ABAST com a soci tecnològic per a aquest projecte. Joan Puigdemont, CIO de Noel, explica així les raons:

“ABAST ja havia demostrat ser un proveïdor de confiança en infraestructures i sistemes, prestant-nos sempre un bon servei i una resposta molt àgil, i ens va convèncer la gran experiència i coneixements de la seva àrea especialitzada en projectes de CPD. A més la proposta d’ABAST estava basada en les solucions de RITTAL, un fabricant que ens va semblar tecnològicament més avançat que els altres avaluats i que era capaç de proporcionar-nos una solució integrada per a tot el projecte.”

Característiques del nou Data Center de Noel

El nou centre de dades està compost per una sala tècnica, d’uns 10m2, i el que és, pròpiament, la sala CPD, d’aproximadament 20 m2.

2015_02_25_cpd_noel_0079web

Es van establir 3 nivells de control d’accés. Un per a la sala tècnica, a la qual pot accedir també determinat personal de manteniment; un altre per a la sala CPD, restringit a personal TIC i personal que hagi d’accedir al SAI, a la instal·lació elèctrica o al cablejat; i finalment, un altre que restringeix l’accés als racks de servidors i comunicacions exclusivament al personal TIC autoritzat.

La sala CPD està construïda amb un tancament modular ignífug i estanc de Rittal, que protegeix tot el seu interior contra possibles danys causats per un incendi o una inundació en l’exterior, i ofereix també protecció física, tèrmica, elèctrica, electromagnètica, etc. Un sistema de protecció d’incendis basat en la descàrrega de gas heptafluoropropà protegeix també als equips en cas d’incendi a l’interior de la sala.

El sistema elèctric reuneix totes les característiques necessàries de gestió, redundància, escalabilitat i disponibilitat necessàries per alimentar eficaçment a tot el conjunt de sistemes del CPD. Dos SAIs modulars en rack de 20kW protegeixen els equips de sobretensions i proporcionen una autonomia de 120 minuts, suficient per activar el grup electrògen auxiliar situat en el terrat i evitar la interrupció dels serveis TIC en cas de cort del subministrament elèctric.

El sistema de refrigeració està format per climatitzadorsde precisió Rittal LCP DX situats entre els racks de servidors, i per millorar l’eficiència energètica es va optar per una solució de tancament del passadís d’aire fred. Amb aquesta configuració de cub de racks es redueix considerablement l’espai a refrigerar i la despesa energètica associada.

2015_02_25_cpd_noel_0041web

El cablejat del CPD és de Categoria 6 / Classe I, i està realitzat amb una solució de cassettes de connexió i cables preconectoritzats de la marca TE Connectivity.

Finalment, el sistema de monitoratge CMC-TC de Rittal ens permet tenir controlats en remot els factors mediambientals i de seguretat física que afecten al CPD, i efectuar les accions preventives i correctores necessàries. Un sistema de videovigilància grava també, en temps real, imatges d’alta definició de tot el que esdevé dins del CPD.

monitorizacion_cpds_web

El personal d’ABAST es va encarregar de tota la direcció i execució del projecte, del trasllat tècnic i actualment s’ocupa també del manteniment i revisions periòdiques.

Beneficis

Segons les paraules de Joan Puigdemont: “En l’aspecte de la seguretat, Noel disposa ara d’un Data Center de categoria Tier 2 segons l’estàndard internacional TIA-942. Gràcies a ell tenim la tranquil·litat de tenir les nostres dades i equips 100% protegits, i destacaria que des de la seva posada en marxa fa any i mig, ens ha proporcionat una disponibilitat dels serveis TIC del 100%, és a dir, ni una sola interrupció. Aquest alt nivell de seguretat ens ha permès també obtenir millors puntuacions en les auditories d’avaluació dels nostres clients.

Hem aconseguit a més una millora en l’eficiència energètica superior fins i tot a l’esperada, amb una mitjana del PUE situada entorn de l’1,1. Això ha representat per a Noel la possibilitat de reduir els nivells de petjada de carboni i un estalvi de 17.000 € l’any en el cost del subministrament elèctric.

En definitiva, per l’execució i pels resultats obtinguts, des de Noel considerem que aquest projecte de nou Data Center ha estat tot un èxit”.

Sobre Noel

Noel Alimentària és una empresa familiar que congrega tradició i modernitat. Fundada en 1940, cada generació ha impulsat el creixement de la companyia i actualment és un els referents del sector càrnic espanyol, amb més de 900 treballadors distribuïts en 9 plantes de producció i logística. Noel ofereix productes tradicionals amb la tecnologia alimentària més avançada en xarcuteria, frescs (carn fresca i elaborada) i plats cuinats. Tot això, a través dels millors estàndards de seguretat i qualitat, i amb una filosofia permanentment innovadora orientada al consumidor.

logo_noel_q

Temas relacionados