Aquest nou sistema de control alimentarà un nou canal d’informació sobre l’estat d’ocupació de les platges, que convida a la responsabilitat d’ús per prevenir i evitar aglomeracions. Facilita una millor organització i gestió per garantir la seguretat sanitària i la protecció dels usuaris / banyistes i ajuda a desenvolupar l’objectiu d’un Salou sostenible i intel·ligent.
El sistema es basa en una tecnologia avançada no intrusiva a la intimitat, ja que els sensors, encara que basats en càmeres, no registren ni transmeten imatge real, sinó que simplement l’analitzen per obtenir un recompte de les persones situades en una zona concreta. Aquestes càmeres del fabricant Bosch estan dotades amb intel·ligència artificial i a través de l’anàlisi de moviment, formes i altres paràmetres són capaços d’identificar quin nombre de persones hi ha en una zona delimitada que es trobi dins la seva àrea de visió, que és aproximadament d’un radi d’uns 150 m.
En el cas de Salou, les platges més llargues, com les de Llevant i de Ponent, es dividiran en zones virtuals per poder controlar l’ocupació per sectors, i així fer estimacions sobre l’aforament. També s’instal·laran sensors a la resta de platges i cales del municipi: Platja dels Capellans, Cala Llenguadets, Platja Llarga (dividida també en 2 sectors), Cala Font, Cala Vinya i Cala Crancs.
La tecnologia Deep Learning incorporada permet que aquests sensors puguin ser “entrenats” i siguin cada vegada més exactes en la diferenciació de què és o no és una persona. Després dels primers dies d’ús, podran així evitar falsos positius per ombres o formes similars a una persona, i identificar més fàcilment persones que no estan en moviment o s’han situat darrere d’algun element o objecte, com ara un para-sol.
Les metadades obtingudes en temps real de tots els sensors IoT instal·lats per ABAST seran recopilades i transmeses als sistemes d’informació del consistori, on s’integraran en una solució GIS perquè puguin ser consultades pels usuaris a través del web platges.salou.cat.
La informació relativa a l’ocupació de les platges la rebrà també la Policia Local, que podrà actuar en conseqüència en cas d’incompliment de les normes de seguretat i de no ser respectada la informació dissuasòria que s’ofereix.
Per a Jesús Redón i Xavier Panisello, la proposta de sistemes de sensors presentada per ABAST és la que més seguretat els proporcionava per tractar-se d’una tecnologia molt avançada, però al mateix temps provada, i per la confiança que una empresa com ABAST ofereix en la direcció d’aquest projecte.
L’Alcalde de Salou, Pere Granados, a la roda de premsa de presentació d’aquest projecte, també va destacar que, “de propostes per al control d’aforaments de platges han sortit moltíssimes diferents, però nosaltres vam decidir que era un tema molt seriós i que treballaríem sobre el principi de la rigorositat per aquest control, i és la nova tecnologia la que ens facilitarà tota aquesta informació “. També va apel·lar a la responsabilitat personal i col·lectiva, de les persones, que “és fonamental” perquè “un cop siguin a la platja mantinguin la distància de seguretat dels dos metres” i “respectin les recomanacions sanitàries”.
Va afegir que “Salou ha fet una aposta per la digitalització i l’aplicació de les noves tecnologies en la gestió del municipi i, en aquest sentit, estem treballant amb diferents programes per convertir Salou en una destinació intel·ligent i sostenible”. Així, “el municipi treballa per aconseguir la certificació de Destinació Turística Intel·ligent (DTI)”, que facilitarà una integració del visitant a Salou, un salt important quantitativa i qualitativament, pel que fa a la convivència amb les noves tecnologies.
Finalment, cal destacar que amb aquest sistema de control no cal implementar a les platges de Salou cap tipus de separació física, un fet que facilitarà la neteja, oxigenació i desinfecció de la sorra cada dia.