Fons Next Generation per Transformació Digital

Blog ABAST

Fons Next Generation per Transformació Digital

15 de juliol de 2021

Per Carles García Deza, Director de Marketing d'ABAST

Ja fa gairebé un any que els països de la UE van arribar a un acord històric per a finançar un programa de reconstrucció econòmica amb el qual fer front a l’impacte de la pandèmia del coronavirus. Aquest “Pla Marshall Europeu”, com ho van anomenar alguns, va ser batejat com Next Generation UE i un dels pilars en què es basa és l’impuls de la Transformació Digital.

Les xifres de milers de milions que mou aquest pla de recuperació i la importància del pressupost aprovat per a Espanya ha despertat una gran expectació. En aquest article intentem explicar què es coneix fins ara sobre aquests fons i com empreses i organismes públics podran beneficiar-se’n per als seus plans de digitalització.

Què són els fons Next Generation

El Pla de Recuperació per a Europa, a través dels fons NextGenerationEU, vol dotar als països de la UE dels mitjans necessaris per a reparar els danys econòmics produïts per la pandèmia de la COVID-19 i fer front als desafiaments plantejats. El seu objectiu és donar suport a projectes amb els requeriments i condicions de la Unió Europea i impulsar els principis de transició ecològica, digitalització i reindustrialització.

El fons està dotat amb més de 800.000 milions d’euros dels quals a Espanya, el país més beneficiat en termes absoluts, li corresponen uns 140.000 milions, més o menys la meitat dels quals serien subvencions i la resta com a crèdits.

Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR)

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’economia espanyola, presentat pel Govern d’Espanya a la UE, defineix com s’articularà l’ús d’aquests fons els propers anys. En concret detalla inversions previstes per un total de 69.528.000 d’Euros en període 2021-2023

Aquest pla es basa en 4 polítiques transversals, una de les quals és la Transformació Digital

Aquests quatre eixos es projecten en 10 polítiques palanca, cadascuna amb diferents components

En total, dins d’aquestes 10 palanques es recullen 30 components que permeten articular de manera coherent els programes d’inversions i reformes que contempla el PRTR.

Ajudes a la Transformació Digital

En matèria de digitalització empresarial, les estratègies de la UE en l’àmbit de dades i IA busquen impulsar i desenvolupar les noves tecnologies, per crear un únic mercat europeu de dades, tant públics com privats, que permeti que flueixin lliurement per la UE i entre diferents sectors, amb propostes per promoure el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA) establint les opcions per maximitzar els beneficis i abordar nous reptes.

Alineat amb aquesta estratègia i amb la de l’Agenda Espanya Digital 2025, el Govern ha definit la Transformació Digital com el segon dels eixos principals del PRTR i defineixen el seu objectiu com el de “accelerar una transició digital humanista a Espanya a través d’inversions i reformes que potencien les infraestructures, competències i tecnologíes necessàries per una economia i una societat digital”.

En total, s’estima que en els propers anys poden arribar a aprovar-se 20.566.000 d’euros en ajudes a projectes de Transformació Digital a Espanya, el 29,58% del total de 69.528.000 que el Govern d’Espanya destinarà al PRTR.

Donada la seva naturalesa transversal, no hi ha un únic component o programa dedicat a la Transformació Digital, sinó que es desplegarà a través del conjunt del Pla. Alguns dels components del PRTR que contemplen clarament inversions importants en projectes de digitalització són els de:

  • Impuls a la Pime
  • Modernització de les Administracions Públiques
  • Connectivitat Digital, impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G
  • Pla de modernització i competitivitat del sector turístic
  • Transformació ambiental i digital del sistema agroalimentari i pesquer
  • Política Industrial Espanya 2030
  • Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial
  • Pla Nacional de Competències Digitals

Però en realitat, en pràcticament tots els 30 components del PRTR trobem inversions o referències a la digitalització.

Com i quan es distribuiran aquests fons

Aquest és l’apartat en el qual hi ha més incògnites. D’una banda, hi ha processos administratius de la UE que s’han de completar per anar desbloquejant l’arribada d’aquests fons als països beneficiaris. Aquesta mateixa setmana coneixíem la notícia que finalment la Comissió Europea havia aprovat el Pla de Recuperació i Resiliència presentat per Espanya i un primer avançament de 9.000 milions d’Euros per començar a dur a terme les inversions recollides en el PRTR.

De l’altra, la majoria de components i programes del PRTR encara no tenen definits al 100% quins seran els mecanismes a través dels quals s’instrumentarà la concessió dels fons, encara que bàsicament aquests instruments seran de tres tipus:

  • PERTES: els grans projectes estratègics que es recolzaran en convocatòries, licitacions i col·laboracions entre el sector públic i l’empresa privada.
  • Convocatòries d’ajudes públiques o subvencions a les que poden optar empreses privades. Existeixen de dos tipus, en concurrència competitiva o en concurrència simple (no competitiva). En les del primer tipus caldrà presentar una descripció del projecte, que serà avaluat, mentre que en la segona n’hi ha prou amb complir amb les condicions exigides per sol·licitar l’ajuda i normalment es concedeixen per ordre de petició fins a esgotar els fons.
  • Licitacions de contractes públics de l’Administració.

Al llarg del quart trimestre del 2021, encara que algun es pot avançar, és quan es preveu un augment del llançament de convocatòries i programes, així com de l’aprovació i publicació dels PERTES.

Qui tindrà dret a ajudes públiques finançades amb fons Next Generation

El PRTR té en compte als sectors més profundament afectats, com turisme, hostaleria i restauració; oci i cultura; transport de passatgers, etc. que s’han vist obligats a cessar temporalment la seva activitat o han patit de manera molt intensa la caiguda de demanda a causa de les mesures excepcionals preses per frenar l’avanç de la pandèmia.

En tot cas, és important assenyalar que no s’exclou cap sector ni tipologia d’empresa de l’accés a aquests fons, tot i que sí que s’incideix en la necessitat que els projectes susceptibles d’obtenir fons europeus han d’estar alineats amb els quatre eixos prioritaris d’actuació : transformació digital, transició ecològica, cohesió social i territorial, i igualtat.

Els requisits específics per poder optar als ajuts es definiran en les diferents convocatòries que tant el Govern com la resta d’administracions, institucions i consorcis que es preveu que participin en l’execució del pla s’aniran presentant els propers mesos, de manera que caldrà estar molt atents a la publicació de les mateixes.

Com et podem ajudar des d'ABAST

Ajudar a les empreses i organismes públics en els seus plans de transformació digital, impulsant la innovació a través de les TI, és el core del nostre negoci. Les nostres diferents àrees d’especialització ens permeten oferir a les organitzacions un ampli ventall de solucions i serveis per als seus projectes de digitalització. Entre ells podem destacar alguns com:

  • CRM: coneix millor als teus clients, converteix-los en el centre de la teva estratègia i optimitza els teus processos de vendes, màrqueting i serveis gràcies a les solucions Microsoft Dynamics 365
  • Experiència de l’usuari: monitoritza i millora l’experiència dels usuaris, de les teves aplicacions i serveis online.
  • Automatització i Robotització de Processos: redueix costos i automatitza processos repetitius amb tecnologia RPA, amb els nostres serveis ODAP per processos financers o amb MF Operations Orchestration per a operacions TI
  • Cloud: aprofita la flexibilitat i possibilitats d’innovació que t’ofereix el núvol amb les solucions i serveis ABAST Cloud basats en Microsoft Azure, Oracle Cloud i cloud privat de Nexica
  • Analytics: converteix-te en una organització “data driven” impulsant el coneixement de la dada i l’anàlisi de la informació per optimitzar la presa de decisions de negoci.
  • Digital Assistants: impulsa noves vies de comunicació amb els teus clients i proporciona atenció 24×7 de forma automatitzada gràcies a chatbots i altres solucions d’interfície conversacional
  • Ciberseguretat: protegeix les teves dades i la continuïtat dels teus serveis TI gràcies a l’Oficina Tècnica de Seguretat (OTS) d’ABAST
  • Teletreball i mobilitat: accés a les eines i informació corporativa des de qualsevol lloc

Però els nostres serveis i solucions cobreixen un espectre molt més ampli de projectes tant en aplicacions, infraestructura, seguretat i gestió.

T’animem a que ens expliquis el teu projecte o les teves necessitats específiques i vegem junts com abordar i si és possible aprofitar alguna de les ajudes previstes en el PRTR. L’arribada dels fons Next Generation és ja una realitat. Aprofita aquesta oportunitat per donar un impuls als teus plans de Transformació Digital.

Posa’t en contacte amb nosaltres a través del nostre formulari web o de l’adreça electrònica nextgeneration@abast.es.

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Com modernitzar la teva arquitectura de Business Intelligence amb Data Lakehouse

Data Warehouse, Data Lake, Data Lakehouse… Avui dia els nostres diccionaris evolucionen d'una manera vertiginosa i moltes vegades no tenim temps per entendre els nous…
Leer más

IA i Ciberseguretat: avantatges i amenaces

La Intel·ligència Artificial (IA) i la ciberseguretat han esdevingut protagonistes en el panorama digital actual i en aquest article explorem com la IA està transformant…
Leer más

Tecnologia de contenidors. Implementació i conceptes bàsics.

Hem passat de veure els contenidors com una tecnologia nova a tenir molt clar que ja són una realitat. És un nou enfocament que probablement…
Leer más

Registration

Forgotten Password?