Josep Servat

En memòria de Josep Servat, fundador i president d'ABAST

A finals d’agost de 2012 ens vam veure afectats per la notícia de la mort del nostre President, company i amic Josep Servat. Amb aquest repàs a la seva vida i trajectòria professional volem homenatjar la seva figura, que tant ha significat per a la història d’ABAST i per a aquells que hem tingut la sort de conèixer-lo i treballar al seu costat.

Josep Servat

Josep Maria Servat Parramon va néixer l’any 1951 a la Seu d’Urgell, situada al centre de Pirineu Català. En aquesta ciutat va passar la seva infància i adolescència, al costat dels seus pares i la seva germana Dolors, cursant els seus estudis a la Salle la Seu. La seva família es dedicava des de feia generacions al sector de l’agricultura i la ramaderia, activitats típiques i arrelades a la zona. Ell era un noi alegre, treballador i inquiet, que va decidir no continuar la tradicional activitat de la família i buscar nous horitzons.

Als 17 anys es trasllada a Barcelona per realitzar la carrera d’Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Barcelona. Com a estudiant, Josep va ser un dels primers a realitzar pràctiques com a becari a HP, el que va orientar la seva carrera professional cap les Tecnologies de la Informació. En aquesta etapa coneixeria a Carme Armengol, una mestra d’escola que anys més tard es convertiria en la seva esposa. El 1973 es va llicenciar com a Enginyer Industrial.

Després d’acabar els seus estudis i el servei militar, Josep Servat va viure durant un temps a les illes Balears, on va començar a treballar com a consultor. Després va tornar a Barcelona on va treballar en diverses empreses més fins que, el 1984, decideix emprendre l’aventura d’establir-se pel seu compte i fundar la seva pròpia empresa.

Així va néixer ECSSA, l’embrió del que més tard es convertiria en Abast Grup. Aquesta empresa, que ara és coneguda com Abast Solutions, va néixer com softhouse dedicada a el desenvolupament d’aplicacions de negoci, i va donar els seus primers passos amb un equip de només 4 persones, amb una gran vocació pel servei al client. Un parell d’anys més tard va llançar al mercat un software integrat de gestió empresarial anomenat inicialment SIG/3000, i que seria rebatejat com Fènix en futures evolucions. Aquesta solució de desenvolupament propi, fruit dels coneixements i experiència acumulada per l’equip de ECSSA, va ser un dels factors impulsors de l’èxit i el creixement de la companyia en els seus inicis.

L’organització havia crescut i diversificat la seva oferta de serveis, oferint solucions no només a l’àrea d’aplicacions, sinó també en la de sistemes i xarxes. Josep Servat va decidir llavors separar les dues àrees en dues companyies de gestió independent, amb l’objectiu d’oferir una major especialització i un millor servei als seus clients. El 1989 va crear Abast Systems, una nova societat especialitzada en la distribució de hardware i en projectes d’infraestructures TI, que aviat es convertiria en un referent entre els partners de valor d’HP a Espanya.

Tres anys més tard, el 1992, Josep Servat va patir el cop més dur quan va morir la seva esposa Carme. Va superar aquesta gran pèrdua bolcant-se en la seva filla Laia, de 4 anys, i en el seu treball, i gràcies al suport de la seva família, amics i companys.

Durant els següents anys va liderar el creixement i expansió d’Abast Grup. El 1996 i 1999 es van obrir noves oficines a València i Madrid, respectivament, i es va iniciar el nou segle superant les xifres de 200 empleats i 25M d’Euros de facturació. Atent sempre als canvis i fidel a una política d’innovació, en aquesta dècada dels 90s havia aconseguit, amb l’ajuda de la resta de responsables de negoci d’Abast, que els serveis i solucions oferts s’adaptessin ràpidament als avenços en el mercat de les TI, com ara la generalització de l’ús dels sistemes oberts, les xarxes empresarials i el correu electrònic, la tecnologia c/s i els entorns de col·laboració, el desplegament de la WWW i l’ús creixent d’Internet. A més, en el terreny de les aplicacions empresarials es va donar resposta a problemàtiques com les de l'”efecte 2000″ o la introducció de l’euro. Josep Servat també va complementar per aquesta època la seva formació amb estudis de direcció d’empreses i seminaris sobre direcció estratègica i habilitats directives.

La seva concepció del negoci, la seva ètica professional i la seva obsessió per la qualitat en el servei havien convertit ja a Josep Servat en una figura admirada i respectada dins del sector de les TI i en cercles empresarials. Sota la seva direcció Abast Grup va aconseguir consolidar-se en els primers anys del s.XXI com un referent i les seves companyies es van convertir en unes de les empreses de capital completament espanyol més importants en el sector. Abast Systems es va posicionar com un dels més grans especialistes a Espanya en Gestió i Govern de TI, en solucions de seguretat TI i en projectes de comunicacions i centres de dades. Abast Solutions va destacar com a partner d’aplicacions de gestió empresarial d’Oracle i pels seus projectes de Business Intelligence i solucions de Gestió Documental. Les dues empreses van rebre premis per la seva tasca excel·lent en aquestes àrees.

Josep Servat va impulsar a Abast Solutions i Abast Systems polítiques d’independència financera i de gestió, compromís amb la qualitat i generació de valor al client; i va compartir la direcció estratègica i operativa d’aquestes companyies amb un equip de col·laboradors totalment implicats amb el projecte que ell havia iniciat. Abast Grup va celebrar el 2009 el seu 25 aniversari i, gràcies als seus valors de professionalitat, innovació i qualitat en el servei presents en tota la seva trajectòria empresarial, avui dia segueix mantenint la confiança dels seus clients i partners.

En l’àmbit de la seva vida privada, Josep Servat mai va perdre els seus llaços amb les seves arrels a la Seu d’Urgell. Sempre que la seva agenda li ho permetia es desplaçava des del seu domicili habitual al Masnou a la seva casa familiar a la Seu, on solia desenvolupar algunes de les seves aficions favorites: elaborar vins a partir dels raïms collits per ell en la seva pròpia finca, anar de caça amb els seus companys o compartir una bona taula amb els seus amics de tota la vida. Va ser en aquesta localitat que el va veure néixer on, a finals de juliol d’aquest any, va patir un desafortunat accident com a conseqüència del qual, i després de diverses setmanes de lluita per la seva vida, va morir el 30 d’agost del 2012.

Josep Servat en el nostre record / Missatges de condol

En nom de tots els que formem Abast Grup volem expressar el nostre condol a la família de Josep Servat, a la seva germana Dolors i en especial a la seva filla Laia, a la qual considerem una companya més i tenim una gran estima. També volem agrair el sentiment expressat per molts dels nostres clients i partners, que a l’assabentar-se de la notícia s’han unit al nostre dol.

Molts de nosaltres ens considerem la segona família de Josep Servat, la família Abast, per la proximitat, els anys de col·laboració i el tracte personal que ell li va donar a aquesta relació, que va ser moltes vegades més enllà del que professional. D’ell podríem enumerar moltes virtuts que tots recordem. La seva empenta i energia, el seu caràcter proper i amable, la seva fermesa, la seva enorme sentit de l’ètica i la professionalitat …

També la seva humilitat. Josep era una persona que no volia ser tractada o considerada per sobre dels altres i que no li agradava mai ser el centre d’atenció. Si ens està veient des d’alguna part segurament s’enfadaria amb nosaltres per retre-li aquest homenatge. No, no volia ser el centre d’atenció, però mai s’amagava. Era el primer a fer un pas endavant quan calia i la seva capacitat de lideratge ens va marcar, des d’un bon principi, el camí a seguir.

Ell va començar fa gairebé 30 anys aquest projecte que coneixem com Abast Grup, que tots nosaltres hem fet també el nostre i que avui en dia engloba una família de gairebé 300 persones. Molts de nosaltres hem crescut aquí, al seu costat, aprenent dels valors que en Josep ens transmitia i que seran font d’inspiració per continuar aquest projecte, amb ell sempre en la memòria, i fer perdurar i créixer el seu llegat.

Avui plorem la pèrdua del què va ser per a molts de nosaltres no només un gran cap, company i líder, sinó també un gran amic.

Et trobarem molt a faltar. Gràcies per tot Pep, descansa en pau.

Els teus companys d’Abast Grup

Mis más sentidas condolencias para la familia de Josep Servat y para todo el equipo de profesionales de Abast Grup.

Un abrazo

Jose Maria Gutierrez.
STEF Iberia.

Quedo sobrecogido por la noticia. Irreparable pérdida. Nuestras condolencias para la familia y para todo el Grupo Abast. Se ha ido una gran persona, gran trabajador y un buen amigo.

Félix Fernández Larrea

En mi nombre y en el de todo el equipo de Magirus, os expresamos nuestras condolencías por el fallecimiento del señor Servat.

Recibid todo nuestro apoyo y afecto en estos momentos tan duros. Un fuerte abrazo

Martin trullas
Magirus

Rebeu el meu condol tota la família d’Abast Grup.

Sens dupte ha estat una gran pèrdua que trobarem a faltar.

Andreu Bleda
Puig

Siento mucho el fallecimiento de Josep Servat. Entiendo que es un duro golpe para todos. Mi mas sentido pésame para todos.

Un fuerte abrazo.

David Nava
HP

Me vienen a la memoria muchísimos momentos entrañables que viví con él en sus muchos viajes a Madrid. Era una gran persona.

Me da muchísima pena, y no me imagino la gran conmoción y tristeza que debéis sentir los que habéis compartido con él tantísimos años de estrecha colaboración y amistad.

Os envío a toda la gran familia Abast un fuerte abrazo y muchísimo ánimo.

Alberto Isla

M’he assabentat de la trista noticia de la desaparició d’en Pep Servat.

Era una bona persona i hem sap molt de greu la seva pèrdua.

Us vull trametre les meves condolences i enviar-vos una forta abraçada en aquests moments difícils.

Marc Lapuente

Se nos ha ido uno de los pocos “caballeros de la informática”, esa especie a extinguir que daban prestigio al sector.

Un abrazo de mi parte a su familia, y a la familia de Abast. Contad con toda mi ayuda, tanto personal como profesional, en esta dura y difícil etapa.

Miguel Prior
HP

En nombre de toda nuestra Mutua y en el mio en particular, os damos nuestro más sentido pesar por la pérdida de vuestro querido Presidente, Josep Servat.

Rogamos también trasladéis nuestros sentimientos cariñosos a todos los empleados de Abast Grup y en particular, a la familia de Josep, persona que desde que le conocí ha causado en mi buenas sensaciones y vibraciones por su gran espíritu emprendedor.

Además, y sobre todo, quisiera destacar sus grandes cualidades humanas, tanto por lo que yo he podido ver en él, como por lo que me han transmitido las personas de nuestra Mutua que han tenido un contacto más estrecho y directo con él.

Que su memoria os sirva a todos como fuente de inspiración y proyección de futuro, tanto para Abast Grup, como para su familia.

Un fuerte abrazo

Luis Rúa Suárez
MMT Seguros

Em sap molt de greu. Una excel•lent persona i professional, sempre havia tingut amb ell un tracte impecable.

El meu condol i sentiment.

Albert Palleja
President FIB Alumni

Mi amigo Josep Servat, “Pep” para mi, pues fuimos compañeros de trabajo durante varios años (al menos 5) cuando trabajábamos para ESPACONTROL, luego nuestras vidas tomaron caminos parecidos como emprendedores, mi amigo “Pep” fundó ECSSA y luego ABAST, una decisión acertadísima, habiendo llegado, éstas empresas, bien el GRUPO ABAST a las primeras posiciones del mercado nacional, en el ámbito de su objeto social, sin duda por el empuje que “Pep”, ponía en todos sus proyectos, acompañado por sus socios, por supuesto y todo el Staff del Grupo.

La verdad es que no puedo expresar, con palabras, la tristeza y el vació que siento, desde el momento que me han dado la noticia, pues aunque últimamente nos veíamos menos de lo que yo hubiera deseado, pero al haber sido compañeros de fatigas, siempre esta y estará en mi mente, al igual que entiendo que el sentía algo parecido para conmigo.

Traslado mi más sincero pésame a toda su familia (padres, hermanos y en especial a su hija), también a todos los socios que han vivido conjuntamente el crecimiento increíble del Grupo ABAST, los cuales sin duda van a encontrar un vacío increíble, y también inexplicable, no lo digo por decir, pues a mi también me ha ocurrido hace unos años, me refiero a la pérdida de un socio fundador, del Grupo TAC.

Cuando te encuentras con una situación de este tipo, te planteas miles de preguntas: ¿Por qué ha pasado?, ¿cómo ha ocurrido? ¿Por qué a “Pep”? ¿y por qué ahora?, y muchas otras. Son preguntas incontestadas, que te acompañan para el resto de tu vida.

Puedo manifestar que siempre llevaré en mi mente, su amistad, su clarividencia en tantos y tantos asuntos que habíamos tenido la realidad de compartir y vivir.

Un abrazo real para todos. Siempre con “Pep”, en nuestro corazón.

Germán Parella
TAC Consultants

En nombre de todo EMC quiero mandaros mi más sentido pésame por el fallecimiento del Sr. Servat.

Ahora, más que nunca, contáis con nuestro apoyo incondicional para pasar este duro golpe y mirar hacia adelante.

Un abrazo fuerte.

Ignacio Martín
EMC

Apreciada familia de Abast Grup,

Cuando he recibido vuestro correo he sentido una gran pena, conocía a Josep desde hace muchos años y siempre tuvimos una buena relación tanto personal como profesional, siento muchísimo encontrarme fuera y no poder acompañarle en su despedida.

En mi nombre y en el de Busch Ibérica os transmito mi mas sentido pésame, por favor hacérselo llegar a su familia y en particular a Laia.

Un abrazo

Pepi Benito
Busch Iberica

Em ve a la memòria la primera trobada amb el Josep, a Autos Ibiza al 1980, quan havia de programar tota l’aplicació.

Comparteixo amb vosaltres el dolor i la tristessa que suposa la marxa de un bon company i amic.

Una abraçada forta,

Josep Bastida

Nuestras más profundas condolencias por el fallecimiento de Josep María Servat.

Os acompañamos en el sentimiento ante tan irreparable pérdida. Desde HP Software lamentamos la pérdida de una persona tan importante para Abast.

Contad con nuestro apoyo en esta situación

Javier Moreira Moreno
HP Software

Recien enterado del inesperado fallecimiento de Josep Servat te transmito mi mas sentido pesame, que ruego hagas extensible a su familia y a todo el equipo de Abast.

Desde Diasa cuenta con todo nuestro apoyo en estos difíciles y tristes momentos.

Un fuerte abrazo

Álvaro Sánchez-Ramade Moreno
Diasa Informática

Conocí a Servat en 2003, cuando trabajé para Abast Solutions en la oficina de Madrid. Siempre me pareció un tipo muy interesante, accesible, y con una sonrisa siempre en la cara. La verdad, acabo de enterarme y siento mucho su pérdida, que por edad y por actitud vital le llega demasiado pronto. Mis condolencias a su familia y a Abast Grup.

Luis García Velasco

Em sap molt greu, el meu condol a la família i una forta abraçada a tots els antics companys.

Roger Freixes

Registration

Forgotten Password?