Josep Servat

En memòria de Josep Servat, fundador i president d'ABAST

A finals d’agost del 2012 ens vam veure copejats per la notícia de la mort del nostre President, company i amic Josep Servat. Amb aquest repàs a la seva vida i trajectòria professional volem homenatjar la seva figura, que tant ha significat per a la història d’ABAST i per a aquells que hem tingut la sort de conèixer-lo i treballar al seu costat.

Josep Servat

Josep Maria Servat Parramon va néixer l’any 1951 a la Seu d’Urgell, situada al centre del Pirineu Català. En aquesta ciutat va passar la seva infància i adolescència, juntament amb els seus pares i la seva germana Dolors, cursant els seus estudis a la Salle La Seu. La seva família es dedicava des de feia generacions al sector de l’agricultura i la ramaderia, activitats típiques i arrelades a la zona. Ell era un noi alegre, treballador i inquiet, que va decidir no continuar la tradicional activitat de la família i cercar nous horitzons.

Als 17 anys es trasllada a Barcelona per fer la carrera d’Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Barcelona. Com a estudiant, Josep va ser un dels primers a realitzar pràctiques com a becari a HP, cosa que va orientar la seva carrera professional cap a les Tecnologies de la Informació. En aquesta etapa coneixeria Carmen Armengol, una mestra d’escola que anys més tard esdevindria la seva dona. El 1973 es va llicenciar com a Enginyer Industrial.

Després d’acabar els estudis i el servei militar, Josep Servat va viure durant un temps a les illes Balears, on va començar a treballar com a consultor. Després va tornar a Barcelona on va treballar a diverses empreses més fins que, el 1984, va decidir emprendre l’aventura d’establir-se pel seu compte i fundar la seva pròpia empresa.

Així va néixer ECSSA, l’embrió del que més tard esdevindria Abast Grup. Aquesta empresa, que ara és coneguda com Abast Solutions, va néixer com a softhouse dedicada al desenvolupament d’aplicacions de negoci, i va fer els seus primers passos amb un equip de només 4 persones, amb una gran vocació pel servei al client. Un parell d’anys més tard va llançar al mercat un programari integrat de gestió empresarial anomenat inicialment SIG/3000, i que seria rebatejat com a Fènix en futures evolucions. Aquesta solució de desenvolupament propi, fruit dels coneixements i experiència acumulada per l’equip d’ECSSA, va ser un dels factors impulsors de l’èxit i el creixement de la companyia als inicis.

L’organització havia crescut i diversificat la seva oferta de serveis, oferint solucions no només a l’àrea d’aplicacions, sinó també a la de sistemes i xarxes. Josep Servat va decidir llavors separar ambdues àrees en dues companyies de gestió independent, amb l’objectiu d’oferir una especialització més gran i un millor servei als seus clients. L’any 1989 va crear Abast Systems, una nova societat especialitzada en la distribució de maquinari i en projectes d’infraestructures TI, que aviat es convertiria en un referent entre els partners de valor d’HP a Espanya.

Tres anys més tard, el 1992, Josep Servat va patir el cop més dur quan va morir la seva dona Carmen. Va superar aquesta gran pèrdua bolcant-se a la seva filla Laia, de 4 anys, i a la feina, i gràcies al suport de la seva família, amics i companys.

Durant els anys següents va liderar el creixement i l’expansió d’Abast Grup. El 1996 i el 1999 es van obrir noves oficines a València i Madrid, respectivament, i es va iniciar el nou segle superant les xifres de 200 empleats i 25M d’Euros de facturació. Atent sempre als canvis i fidel a una política d’innovació, en aquella dècada dels 90 havia aconseguit, amb l’ajuda de la resta de responsables de negoci d’Abast, que els serveis i solucions oferts s’adaptessin ràpidament a avenços en el mercat de les TI, com ara la generalització de l’ús dels sistemes oberts, les xarxes empresarials i el correu electrònic, la tecnologia c/si els entorns de col·laboració, el desplegament de la WWW i l’ús creixent d’Internet. A més, al terreny de les aplicacions empresarials es va donar resposta a problemàtiques com les de l’“efecte 2000” o la introducció de l’Euro. Josep Servat també va complementar per aquesta època la formació amb estudis de direcció d’empreses i seminaris sobre direcció estratègica i habilitats directives.

La seva concepció del negoci, la seva ètica professional i la seva obsessió per la qualitat en el servei ja havien convertit Josep Servat en una figura admirada i respectada dins del sector de les TI i en cercles empresarials. Sota la seva direcció Abast Grup va aconseguir consolidar-se els primers anys del s.XXI com un referent i les seves companyies es van convertir en unes de les empreses de capital completament espanyol més importants al sector. Abast Systems es va posicionar com un dels majors especialistes a Espanya en Gestió i Govern de TI, en solucions de seguretat TI i en projectes de comunicacions i centres de dades. Abast Solutions va destacar com a partner d’aplicacions de gestió empresarial d’Oracle i pels projectes de Business Intelligence i solucions de Gestió Documental. Les dues empreses van rebre premis per la seva tasca excel·lent en aquestes àrees.

Josep Servat va impulsar a Abast Solutions i Abast Systems polítiques d’independència financera i de gestió, compromís amb la qualitat i generació de valor al client; i va compartir la direcció estratègica i operativa d’aquestes companyies amb un equip de col·laboradors totalment implicats amb el projecte que havia iniciat. Abast Grup va celebrar el 2009 el seu 25è aniversari i, gràcies als seus valors de professionalitat, innovació i qualitat en el servei presents en tota la seva trajectòria empresarial, avui dia segueix mantenint la confiança dels seus clients i partners.

En l’àmbit de la seva vida privada, Josep Servat mai no va perdre els llaços amb les arrels a la Seu d’Urgell. Sempre que la seva agenda els ho permetia es desplaçava des del seu domicili habitual al Masnou a casa seva familiar a La Seu, on solia desenvolupar algunes de les seves aficions favorites: elaborar vins a partir dels raïms collits per ell a la seva pròpia finca, anar de caça amb els companys o compartir una bona taula amb els amics de tota la vida. Va ser en aquesta localitat que el va veure néixer on, a finals de juliol d’aquest any, va patir un desafortunat accident com a conseqüència del qual, i després de diverses setmanes de lluita per la seva vida, va morir el 30 d’agost del 2012.

Josep Servat al nostre record / Missatges de condol

En nom de tots els que formem Abast Grup volem expressar els nostres condols a la família de Josep Servat, a la seva germana Dolors i en especial a la seva filla Laia, a qui considerem una companya més i tenim una gran estima. També volem agrair el sentiment expressat per molts dels nostres clients i partners, que en assabentar-se de la notícia s’han unit al nostre dol.

Molts de nosaltres ens considerem la segona família de Josep Servat, la família Abast, per la proximitat, els anys de col·laboració i el tracte personal que ell li va donar a aquesta relació, que va anar moltes vegades més enllà del que és professional. En podríem enumerar moltes virtuts que tots recordem. L’empenta i l’energia, el caràcter proper i amable, la fermesa, l’enorme sentit de l’ètica i la professionalitat…

També la seva humilitat. En Josep era una persona que no volia ser tractada o considerada per sobre dels altres i que no li agradava mai ésser el centre d’atenció. Si ens està veient des d’algun lloc segurament s’enfadaria amb nosaltres per rendir-li aquest homenatge. No, no volia ser el centre d’atenció, però mai no s’amagava. Era el primer a fer un pas endavant quan calia i la seva capacitat de lideratge ens va marcar, des d’un bon principi, el camí a seguir.

Va començar fa gairebé 30 anys aquest projecte que coneixem com Abast Grup, que tots nosaltres hem fet també nostre i que avui dia engloba una família de gairebé 300 persones. Molts de nosaltres hem crescut aquí, al seu costat, aprenent dels valors que en Josep ens transmetia i que seran font d’inspiració per continuar aquest projecte, amb ell sempre a la memòria, i fer perdurar i créixer el seu llegat.

Avui plorem la pèrdua del que va ser per a molts de nosaltres no només un gran cap, company i líder, sinó també un gran amic.

Et trobarem molt a faltar. Gràcies per tot el Pep, descansa en pau.

Els teus companys d’Abast Grup

Els meus més sentits condols per a la família de Josep Servat i per a tot l’equip de professionals d’Abast Grup.

Una abraçada

Jose Maria Gutierrez.
STEF Iberia.

Quedo esglaiat per la notícia. Irreparable pèrdua. Els nostres condols per a la família i per a tot el Grup Abast. Se n’ha anat una gran persona, gran treballador i un bon amic.

Félix Fernández Larrea

En nom meu i en el de tot l’equip de Magirus, us expressem les nostres condolences per la mort del senyor Servat.

Rebeu tot el nostre suport i afecte en aquests moments tan durs. Una forta abraçada

Martin trulles
Magirus

Rebeu el meu condol tota la família d’Abast Grup.

Sens dupte ha estat una gran pèrdua que hi trobarem a faltar.

Andreu Bleda
Puig

Sento molt la mort de Josep Servat. Entenc que és un cop dur per a tots. El meu més sentit condol per a tots.

Una forta abraçada.

David Nava
HP

Em vénen a la memòria moltíssims moments entranyables que vaig viure amb ell durant els seus molts viatges a Madrid. Era una gran persona.

Em fa moltíssima pena, i no m’imagino la gran commoció i tristesa que heu de sentir els que heu compartit amb ell tantíssims anys d’estreta col·laboració i amistat.

Us envio a tota la gran família Abast una forta abraçada i moltíssim ànim.

Alberto Illa

M’he assabentat de la trista notícia de la desaparició d’en Pep Servat.

Era una bona persona i hem sabut molt greu la seva pèrdua.

Us vull enviar els meus condolences i enviar-vos una forta abraçada en aquests moments difícils.

Marc Lapuente

Se’ns ha anat un dels pocs “cavallers de la informàtica”, aquesta espècie a extingir que donaven prestigi al sector.

Una abraçada de part meva a la seva família, ia la família d’Abast. Compteu amb tota la meva ajuda, tant personal com professional, en aquesta dura i difícil etapa.

Miguel Prior
HP

En nom de tota la nostra Mútua i en el meu en particular, us donem el nostre més sentit malgrat la pèrdua del vostre estimat President, Josep Servat.

Preguem també traslladeu els nostres sentiments afectuosos a tots els empleats d’Abast Grup i en particular, a la família de Josep, persona que des que el vaig conèixer ha causat en les meves bones sensacions i vibracions pel seu gran esperit emprenedor.

A més, i sobretot, voldria destacar les seves grans qualitats humanes, tant pel que jo hi he pogut veure, com pel que m’han transmès les persones de la nostra Mútua que han tingut un contacte més estret i directe amb ell.

Que la vostra memòria us serveixi a tots com a font d’inspiració i projecció de futur, tant per a Abast Grup, com per a la seva família.

Una forta abraçada

Luis Rúa Suárez
MMT Assegurances

Em sap greu de greu. Una excel·lent persona i professional, sempre havia tingut amb ell un tracte impecable.

El meu dol i sentiment.

Albert Palleja
President FIB Alumni

El meu amic Josep Servat, “Pep” per a mi, doncs vam ser companys de treball durant diversos anys (almenys 5) quan treballàvem per a ESPACONTROL, després les nostres vides van prendre camins semblants com a emprenedors, el meu amic “Pep” va fundar ECSSA i després ABAST, una decisió encertadíssima, havent arribat, aquestes empreses, bé el GRUP ABAST a les primeres posicions del mercat nacional, en l’àmbit del seu objecte social, sens dubte per l’empenta que “Pep”, posava en tots els seus projectes, acompanyat pels seus socis, per descomptat i tot el Staff del Grup.

La veritat és que no puc expressar, amb paraules, la tristesa i el buit que sento, des del moment que m’han donat la notícia, doncs encara que darrerament ens vèiem menys del que jo hagués desitjat, però en haver estat companys de fatigues, sempre aquesta i estarà a la meva ment, igual que entenc que ell sentia alguna cosa semblant per a mi.

Trasllado el meu condol més sincer a tota la seva família (pares, germans i en especial a la seva filla), també a tots els socis que han viscut conjuntament el creixement increïble del Grup ABAST, els quals sens dubte trobaran un buit increïble, i també inexplicable, no ho dic per dir, ja que a mi també m’ha passat fa uns anys, em refereixo a la pèrdua d’un soci fundador, del Grup TAC.

Quan et trobes amb una situació d’aquest tipus, et planteges milers de preguntes: Per què ha passat? Com ha passat? Per què a “Pep”? i per què ara?, i moltes altres. Són preguntes incontestades, que t’acompanyen per a la resta de la teva vida.

Puc manifestar que sempre portaré a la meva ment, la seva amistat, la seva clarividència en tants i tants assumptes que havíem tingut la realitat de compartir i viure.

Una abraçada real per a tots. Sempre amb “Pep”, al nostre cor.

Germà Parella
TAC Consultants

En nom de tot EMC vull enviar-vos el meu més condol per la mort del Sr. Servat.

Ara, més que mai, compteu amb el nostre suport incondicional per passar aquest cop dur i mirar endavant.

Una abraçada forta.

Ignacio Martín
EMC

Benvolguda família d’Abast Grup,

Quan he rebut el vostre correu he sentit una gran pena, coneixia el Josep des de fa molts anys i sempre vam tenir una bona relació tant personal com professional, sento moltíssim trobar-me fora i no poder acompanyar-lo en el comiat.

En el meu nom i en el de Busch Ibèrica us transmeto el meu més condol, si us plau fer-ho arribar a la seva família i en particular a la Laia.

Una abraçada

Pepi Benito
Busch Iberica

Em veu a la memòria el primer encontre amb Josep, a Autos Eivissa al 1980, quan havia de programar tota l’aplicació.

Comparteixo amb vós el dolor i la tristor que suposa la marxa d’un bon company i amic.

Una abraçada forta,

Josep Bastida

Els nostres més profunds condols per la mort de Josep Maria Servat.

Us acompanyem en el sentiment davant d’una pèrdua tan irreparable. Des d’HP Software lamentem la pèrdua d’una persona tan important per a Abast.

Compteu amb el nostre suport en aquesta situació

Javier Moreira Moreno
HP Software

Recentment assabentat de la inesperada mort de Josep Servat et transmeto el meu més sentit pesat, que prego facis extensible a la seva família ia tot l’equip d’Abast.

Des de Diasa compta amb tot el nostre suport en aquests moments difícils i tristos.

Una forta abraçada

Álvaro Sánchez-Ramade Moreno
Diasa Informàtica

Vaig conèixer Servat el 2003, quan vaig treballar per Abast Solutions a l’oficina de Madrid. Sempre em va semblar un tipus molt interessant, accessible, i amb un somriure sempre a la cara. La veritat, acabo d’assabentar-me’n i sento molt la seva pèrdua, que per edat i per actitud vital li arriba massa aviat. Els meus condols a la seva família ia Abast Grup.

Luis García Velasco

Em sap molt greu, el meu condol a la família i una forta abraçada a tots els antics companys.

Roger Freixes

Registration

Forgotten Password?