Jornada empresarial “Cloud + Intel·ligència Artificial: Innovació i competitivitat a l’entorn empresarial”, organitzada per elEconomista i Oracle

Notícies

Jornada empresarial “Cloud + Intel·ligència Artificial: Innovació i competitivitat a l’entorn empresarial”, organitzada per elEconomista i Oracle

31 de gener de 2022

El passat dimecres 26 de gener elEconomista va celebrar, en col·laboració amb Oracle, una interessant jornada sobre Cloud, Intel·ligència Artificial i Automatització que va comptar entre els seus participants amb Carme Artigas, Secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Albert Triola, Country Leader d’Oracle Spain, i Irene Plaza, Directora General d’ABAST.

L’esdeveniment, organitzat pel diari i mitjà digital elEconomista amb el suport d’Oracle, va tenir lloc a l’Hotel Intercontinental Madrid i va ser seguit per streaming en directe per centenars d’inscrits a la jornada. ABAST va participar en qualitat d’empresa col·laboradora.

L’encarregada d’obrir la sessió va ser Carme Artigas, Secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, qui va donar una visió de les principals iniciatives del Govern d’Espanya en matèria de transformació digital de les empreses i l’administració, i d’impuls a tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial. “Innovació, competitivitat, intel·ligència artificial, cloud i dades” són, per a Artigas, factors clau en la revolució digital que estem vivint i ocupen un paper estratègic essencial en la transformació digital que viu Espanya. Aquesta transformació, va dir, és una aposta de país, amb allò digital com a eix vertebrador per a la reconstrucció econòmica i social que afrontem després de la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària. “L’arribada dels fons de recuperació europeus és una oportunitat única per poder accelerar aquesta transformació digital i Espanya ja ha destinat gairebé un terç dels fons a aquesta transformació, per la qual cosa és el moment clau per aprofitar aquesta oportunitat”, ha destacat la Secretària d’Estat.

Com a exemples dels projectes i iniciatives del Govern d’Espanya en aquest àmbit, Carme Artigas ha esmentat la Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial (ENIA), un projecte a tres anys amb 600 milions d’euros d’inversió pública i 2.000 milions de fons d’inversió que té com a objectiu impulsar la innovació en IA, potenciar-ne l’ús a les administracions públiques i transformar sectors clau com la sanitat, la justícia, l’ocupació o el turisme, generant nous models de negoci i ocupació qualificada. També la convocatòria per a la Integració de la IA a la cadena de valor de l’economia, dotada amb 105 milions i que va rebre 1500 sol·licituds, 5 vegades per sobre del previst. O el projecte Quantum Spain, que posiciona Espanya com “el primer país d’Europa que desenvolupa un ordinador quàntic de caràcter públic”.

Finalment, Carme Artigas va destacar també el programa Kit digital per a pimes, dotat amb 3.000 milions, en què va dir que el núvol és essencial. “Si no existís la tecnologia cloud no podríem fer accessible tot aquest servei a les empreses amb aquest cost i aquesta capacitat de democratitzar l’accés al processament de dades, l’IA o l’automatització de processos a les pimes”. L’expectació per aquest programa és molt gran i tot i que encara no està disponible per a les empreses la sol·licitud dels bons, més de 45.000 pimes ja s’han enregistrat i realitzat el test de diagnòstic digital.

Després de la intervenció de la Secretària d’Estat va ser el torn de Albert Triola, Country Leader de Oracle Spain, dirigir unes paraules als assistents a l’esdeveniment. Va començar recordant una frase que ja ha repetit diverses vegades: “La innovació és el pla de pensions de les companyies”, doncs és la innovació la que ens ha de permetre construir el futur que ens agradaria a tots. Des d’un punt de vista tecnològic, Triola va assenyalar tres elements principals per a la digitalització del teixit empresarial: la convergència de la dada i la seva explotació per proporcionar nous serveis; el núvol perquè l’escalabilitat sigui àgil i eficient; i les aplicacions, desenvolupades al núvol i amb intel·ligència artificial.

Albert Triola va destacar també la importància del moment, perquè ara, ja que convergeixen quatre factors clau. D’una banda, la maduresa de la tecnologia, amb actualitzacions automàtiques de les aplicacions que proporcionen noves funcionalitats. De l’altra, per l’oportunitat que representen els fons europeus i el repte que suposa fer-los servir de forma adequada. També la flexibilitat de la tecnologia, que permet rendibilitzar les inversions prèvies a TI ja realitzades i combinar-les amb les noves en entorns híbrids. I, finalment, la importància de tenir infraestructures properes al client, on va destacar que Oracle ha anunciat la creació d’una nova regió cloud a Espanya.

Després va tenir lloc una taula de debat en què van participar experts de diverses companyies, entre ells Irene Plaza, Directora General d’ABAST. Els altres integrants del panell van ser Karim Kaidi, CIO de Cesce; Jesús Villacorta, director d’Estratègia, Desenvolupament de negoci i Transformació d’Orange España; Javier Sacristán Terroba, Global d’IT, Infraestructures i Operacions a Siemens Gamesa; Luis Miguel Redondo, Director de vendes i serveis financers d’Avanttic; Rubén Andrés Priego, CIO d’EVO Banc; i Javier Tola, responsable del Centre d’Excel·lència Analítica de Santalucía.

En les seves intervencions, Irene Plaza va destacar com ABAST proveeix les tecnologies més innovadores dels líders del sector i com posa al centre de la seva estratègia els seus clients i els seus processos de negoci, buscant, amb les solucions que posa a la seva disposició, la manera de fer-los més competitius als seus respectius mercats. Solucions com un cloud cent per cent empresarial amb serveis PaaS o com la tecnologia autònoma d’Oracle, que incorpora intel·ligència artificial i permet, gràcies a l’automatització de les tasques rutinàries de les bases de dades, alliberar els equips de TI de les organitzacions per abordar projectes de més valor afegit

Irene Plaza també va assenyalar que comptar amb tecnologies d’última generació, amb uns costos d’entrada baixos, i l’expertise intern necessari per abordar aquesta transformació no és fàcil per a totes les companyies. Per això, és clau la tasca d’empreses com Abast, que ofereix solucions optimitzades de TI, amb una oferta global d’infraestructures, aplicacions i serveis que permeten abordar projectes i posar solucions a la disposició dels usuaris i clients en un time to market més curt . I va destacar la importància del cloud quan va dir que “hem detectat que no a tots els sectors d’activitat utilitzen la tecnologia amb la mateixa intensitat per tenir aquesta posició competitiva als mercats i hem pogut comprovar que les empreses que tenien un grau de maduresa més elevat en els processos de transformació al cloud van disposar d’un avantatge competitiu molt significatiu”, especialment en el context de la pandèmia, que va obligar a desplegar nous serveis i adaptar-se a una nova realitat econòmica de forma molt ràpida.

Registration

Forgotten Password?