7 claus per a l’èxit en l’automatització de tasques del departament de TI utilitzant Ansible

Blog ABAST

7 claus per a l’èxit en l’automatització de tasques del departament de TI utilitzant Ansible

3 d'abril de 2023

Ansible
Tots els departaments de TI, més o menys, en algun moment s’han plantejat automatitzar tasques per poder ser més eficients. Al cap i a la fi, la tecnologia és al nostre abast. Per què no utilitzar-la? Ara bé, un cop decidits a automatitzar tasques, com puc assegurar l’èxit d’aquesta iniciativa?


Per l'Equip de la UN de Gestió TI

Entre totes les tecnologies que podem trobar, Ansible s’ha convertit en una de les solucions més populars del mercat: És una solució Open Source impulsada per Red Hat, capaç de cobrir pràcticament qualsevol necessitat del departament de TI, escalable, que no requereix grans coneixements en programació, molt poc intrusiva, etc . I davant l’èxit d’aquesta plataforma, aquest article hi girarà.

Què podem fer amb Ansible?

Ansible es basa en una tecnologia prou flexible per poder automatitzar qualsevol tasca d’administració, operació i suport dels departaments de TI. Alguns dels casos d’ús típics són:

  • Provisió d´infrastructura.
  • Instal·lació, configuració, pegats o upgrades d’aplicacions.
  • Remediació d’incidències com a resposta a esdeveniments.
  • Resolució automàtica de peticions d’usuari.
  • Altes i baixes dels usuaris als sistemes.
  • Securització d’equips.
  • Execució de procediments Ready-for-business.

Com iniciar un projecte d’Ansible?

A continuació, presentem una llista d’aspectes que considerem clau a l’hora d’abordar de manera eficient un projecte d’automatització amb Ansible:

1. Implica des del principi els equips tècnics

Com tot projecte, automatitzar suposa necessàriament bregar amb la resistència al canvi. Per mitigar-la sempre és recomanable fer partícips els equips des del primer moment, ja que la seva participació serà imprescindible a l’hora d’identificar les tasques repetitives i de dissenyar la solució.

Transmetre correctament els objectius d’aquesta iniciativa i involucrar-los activament al projecte ens evitarà moltes traves.

2. Identifica i quantifica les tasques candidates a automatitzar

La identificació de les tasques repetitives dins del Departament de TI és la primera de les tasques a fer. Tot i que aquesta “auditoria” requereix temps, és important tenir una imatge el més clara possible de les tasques recurrents, identificant el temps necessari per realitzar-la i el nombre de vegades que aquesta es realitza.

3. Prioritza buscant quick wins

No hi ha millor manera de mantenir l’impuls d’una iniciativa que demostrar amb resultats tangibles els beneficis assolits. Una planificació basada en l’obtenció de quick wins i la capacitat per mesurar i reportar els resultats obtinguts és sens dubte la millor estratègia possible.

4. Comença pel petit, però pensa en gran

Com qualsevol tecnologia, Ansible requereix un procés d’aprenentatge i, per això, sempre és recomanable començar dissenyant tasques senzilles. A mesura que controlem la tecnologia, ja podrem abordar automatismes més complexos. A més, les petites automatitzacions (tasques/rols) podran ser utilitzades en playbooks més complexos.

La flexibilitat que proporciona Ansible és en realitat una arma de doble tall: si no es dissenya la solució pensant en la futura escalabilitat i mantenibilitat del sistema, és fàcil cometre errors de base que després siguin difícils de corregir. Per això, cal tenir en compte que la solució creixerà quan es dissenyi l’inventari, la futura estructura de playbooks, plays, rols i variables.

5. Utilitza les variables i els mòduls existents

A l’hora de dissenyar un flux d’automatització, és recomanable utilitzar els mòduls ja existents per no intentar reinventar la roda. L’ús de variables també és fonamental, ja que permeten reutilitzar el codi que es vagi construint. Així, el procés de creació serà molt més eficient.

6. Implementa una solució GUI sobre Ansible

És clar que el motor d’Ansible és la peça clau de la solució, però a la seva versió opensource aquest no incorpora una interfície gràfica. Per al personal més tècnic això no sol ser un problema, però arribarà el moment en què vulguem ensenyar la solució a perfils menys tècnics (responsables o personal d’altres departaments) i comptar amb una interfície gràfica ajuda força…

Per sort hi ha una gran varietat de solucions al mercat que a més d’atorgar-li una aparença més agradable, proporciona utilitats força útils com a accés mitjançant API o la gestió d’usuaris. Alguns exemples són AWX, Semaphore, Foreman o, sense anar més lluny, la versió comercial d’Ansible: Red Hat Ansible Automation Platform.

7. La documentació és important

Ja ho sabem, el llenguatge YAML fa que el codi creat sigui relativament fàcil d’entendre… Però, sentint-ho molt, la documentació continua sent important. En el moment en què la plataforma va creixent, tenir una bona documentació (que no implica que sigui extensa, però sí ben estructurada) redueix enormement el temps necessari per crear nous fluxos o modificar-ne els existents.

Tots aquests consells neixen de la nostra experiència abordant aquest tipus de projectes, i tenint-los en compte, s’incrementen enormement les probabilitats que Ansible es converteixi en un èxit autèntic.

Si necessiteu ajuda, des d’ABAST podem oferir-vos assessorament sobre aquesta solució o encarregar-nos nosaltres d’implementar-la i definir l’automatització d’algunes tasques inicials. Podeu contactar amb nosaltres a través del formulari de contacte d’aquesta web o escrivint a gestionti@abast.es .

Difícilment es troben projectes amb més retorn de la inversió. Ànims i a automatitzar!

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Com modernitzar la teva arquitectura de Business Intelligence amb Data Lakehouse

Data Warehouse, Data Lake, Data Lakehouse… Avui dia els nostres diccionaris evolucionen d'una manera vertiginosa i moltes vegades no tenim temps per entendre els nous…
Leer más

IA i Ciberseguretat: avantatges i amenaces

La Intel·ligència Artificial (IA) i la ciberseguretat han esdevingut protagonistes en el panorama digital actual i en aquest article explorem com la IA està transformant…
Leer más

Tecnologia de contenidors. Implementació i conceptes bàsics.

Hem passat de veure els contenidors com una tecnologia nova a tenir molt clar que ja són una realitat. És un nou enfocament que probablement…
Leer más

Registration

Forgotten Password?