La presència de la dona al sector tecnològic

Blog ABAST

La presència de la dona al sector tecnològic

3 de març de 2023

Cassandra Garcia, Departament de Màrqueting

La presència de la dona al sector tecnològic

És popularment conegut que la presència femenina al sector tecnològic és inferior a la masculina. De fet, a Espanya, només el 19,8% de les posicions digitals són ocupades per dones segons l’estudi Competències transformadores per a la igualtat de gènere a la societat i l’economia digital de l’Observatori d’Igualtat i Ocupació.

Tot i això, un estudi recent de Kaspersky declara que un 47% de les professionals espanyoles que desenvolupen la seva carrera professional al sector TIC han percebut que els nivells d’igualtat de gènere han millorat en la seva organització els últims anys. I el 62% considera que van ser valorades les seves habilitats i experiència per sobre de qüestions de gènere durant el procés d’incorporació a la primera feina.

Encara que el biaix de gènere a la indústria tecnològica és un fet, les empreses cada vegada estan més a favor que els seus equips siguin diversos.

Dones a la història de les TIC

Antigament el rol de les dones en l’àmbit tecnològic era pràcticament invisible, no obstant això, diverses han tingut un paper fonamental en el desenvolupament de tecnologia clau i mereixen una menció.

Ada Lovelace , nascuda el 1815, matemàtica i escriptora britànica és considerada la mare de la programació ja que va escriure el primer algorisme de la Història que va ser processat per una màquina. Una dècada més tard, el Departament d’Estat dels Estats Units crearia un llenguatge de programació amb el seu nom ADA, com a reconeixement a la feina.

Grace Murray Hopper, científica computacional i militar novaiorquesa va ser pionera en el món de les ciències de la computació i la primera programadora a utilitzar el Mark I. Així mateix, va crear el Llenguatge Comú Orientat a Negocis (COBOL), el primer llenguatge de programació d’alt nivell de ordinador i va propiciar mètodes de validació entre les dècades del 50 i 60.

Mary Kenneth Keller , religiosa catòlica originària d’Ohio, va ser la primera dona als Estats Units doctorada en ciències de la computació el 1965. Co-desenvolupadora de BASIC (Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code), el primer llenguatge informàtic que va portar la programació al públic general i el disseny del qual va facilitar la programació d’ordinadors.

Hedy Lamarr , actriu de professió, va passar a la història per inventar i patentar la primera versió de l’espectre eixamplat que permetria les comunicacions sense fil de llarga distància. Per això, se l’acredita precursora del Wifi i el Bluetooth.

Jude Milhon , famosa hacker i defensora dels drets personals a Internet. Va encunyar el mot ciberpunk i va destacar per formar part de l’associació Computer Professionals for Social Responsibility.

Empoderant les dones a la indústria de la tecnologia

La indústria de la tecnologia avança i el sector està en expansió. Hi ha una alta demanda de vacants a Espanya per a personal especialitzat en diferents tecnologies que els professionals en actiu no són capaços de cobrir.

La gran quantitat de llocs vacants, les condicions laborals més beneficioses i el salari mitjà superior a la resta (concretament del 22,1%) fa que es converteixi en un sector amb grans oportunitats, i per a les dones, tenir accés a aquestes oportunitats es converteix en una millora a nivell econòmic i creixement professional.

L’origen de la bretxa de gènere la trobem a l’educació i més concretament a les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), en què les dones tenen menys presència. És per això que el repte és educar a edat primerenca la població femenina sobre les opcions de carrera i aprenentatge existents. Només així, s’incrementarà el seu interès per formar-se i desenvolupar-se professionalment en aquest sector.

Dones als llocs de lideratge

Actualment, només el 16% dels alts càrrecs de les empreses tecnològiques estan ocupats per dones i un 10% en posicions executives, segons l’estudi “Quantificant la Bretxa de Gènere” d’Entelo. Tot i així, aquest percentatge ha anat creixent en els darrers anys.

Altres estudis revelen que a les organitzacions en què el 50% o més de les posicions de lideratge estan ocupades per dones, hi ha una major probabilitat de salaris igualitaris, majors taxes de retenció dels empleats, així com alts nivells de satisfacció per part de els treballadors.

No cal anar-se’n gaire lluny per trobar exemples de dones amb importants posicions professionals. Inés Bermejo, Directora General d’HP Iberia, Pilar López, Vicepresidenta de Vendes, Màrqueting i Operacions per a Europa Occidental de Microsoft, Maria José Talavera, Directora General Iberia a VMware o Irene Plaza, Directora General d’ABAST, que també és una de les empreses del sector TI dirigides per una dona, són models inspiradors de dones espanyoles que han aconseguit traspassar el sostre de vidre.

Impulsant la igualtat de gènere a ABAST

ABAST utilitza més de 100 dones que representen el 25% de la plantilla, dada que està en línia amb el sector i moltes amb una longeva i progressiva carrera professional dins de l’organització.

Sempre disposats a col·laborar en iniciatives de partners que comparteixen els valors d‟igualtat d‟oportunitats laborals. Reinventa-Tech és un programa social d’Oracle que forma dones en situació d’atur proporcionant oportunitats laborals amb grans sortides professionals. O Woman in Dynamics , una iniciativa que té com a objectiu afavorir la igualtat de gènere, la diversitat i la inclusió a la comunitat internacional de Microsoft Dynamics.

ABAST, per part seva, compta amb un pla d’igualtat que persegueix aconseguir la igualtat d’oportunitats de dones i homes en l’accés a ABAST, la contractació i les condicions de treball, la promoció, la formació, la retribució i la conciliació laboral, entre d’altres. Així com iniciatives per impulsar una major incorporació de la dona al sector de les TIC.

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Com modernitzar la teva arquitectura de Business Intelligence amb Data Lakehouse

Data Warehouse, Data Lake, Data Lakehouse… Avui dia els nostres diccionaris evolucionen d'una manera vertiginosa i moltes vegades no tenim temps per entendre els nous…
Leer más

IA i Ciberseguretat: avantatges i amenaces

La Intel·ligència Artificial (IA) i la ciberseguretat han esdevingut protagonistes en el panorama digital actual i en aquest article explorem com la IA està transformant…
Leer más

Tecnologia de contenidors. Implementació i conceptes bàsics.

Hem passat de veure els contenidors com una tecnologia nova a tenir molt clar que ja són una realitat. És un nou enfocament que probablement…
Leer más

Registration

Forgotten Password?