Tecnologia de contenidors. Implementació i conceptes bàsics.

Blog ABAST

Tecnologia de contenidors. Implementació i conceptes bàsics.

22 de febrer de 2024

Hem passat de veure els contenidors com una tecnologia nova a tenir molt clar que ja són una realitat. És un nou enfocament que probablement tots finalment haurem d’adoptar. En aquest article repassarem alguns conceptes clau, quins són els primers passos a tenir en compte a l’hora de posar en marxa aquest sistema i quins són els aspectes que cal considerar per no cometre errors en implantar aquesta nova tecnologia..

Per l'equip d'IT Governance d'AVAST

Fa un temps es podia percebre la containerització com una altra iniciativa més que, com passa sovint en tecnologia, finalment no acabaria consolidant-se al mercat, però res més lluny de la realitat. Segons tots els estudis de mercat, es tracta d’una tecnologia que ja està aconseguint una quota de mercat considerable i que s’espera que continuï creixent en els propers anys. No es tracta únicament d’una opinió dels experts en tendències, sinó que totes les grans empreses del sector TI fa temps que aposten per aquesta tecnologia. Basta con analizar con detenimiento sus ventajas respecto a las arquitecturas “clásicas” para ver que estamos ante una realidad que va a acabar imponiéndose en el mercado.

Avantatges de les plataformes de contenidors vs. arquitectures clàssiques

 • Permeten crear serveis que s’adaptin a la demanda i garanteixen un nivell més alt de disponibilitat.
 • Faciliten la transformació de les aplicacions a microserveis.
 • Agilitzen el desenvolupament i permeten l’adopció de metodologies DevOps.
 • Gràcies a la portabilitat permeten l’adopció d’estratègies multicloud.
 • Garanteixen que les aplicacions s’executen igual a tots els entorns (desenvolupament, test, producció).
 • Fan un ús molt més eficient dels recursos, cosa que acaba optimitzant el cost de la plataforma.
Davant d’aquesta situació, les organitzacions que encara no han fet aquest pas s’haurien d’anar plantejant com abordaran la seva utilització per gaudir de tots aquests avantatges i no caure en l’obsolescència tecnològica. Cal tenir en compte que ja hi ha aplicacions que només es distribueixen en contenidors i és una tendència que probablement anirà a més.

Productes i tecnologies

  Tothom ha sentit a parlar de Dockers i Kubernetes, però en el moment que comences a investigar una mica més sobre el tema descobreixes alternatives i altres tecnologies clau a l’hora de desplegar la teva plataforma: DockerSwarm, Docker Compose, Containerd, Prometheus, CRI -O, etc. És recomanable conèixer bé totes aquestes opcions per construir la solució que s’adapti millor al teu entorn.

Primeres passes a l’hora d’adoptar la tecnologia de contenidors

Tractant de no caure en el tòpic que el millor moment per començar és ara, la veritat és que l’adopció de contenidors no és una cosa que es pugui fer amb presses, ja que hi ha molts aspectes a considerar:
 • Capacitació del personal i comptar amb assessorament expert per fer el disseny, establir les bases de la plataforma i les millors pràctiques de gestió.
 • Anàlisi de les aplicacions per identificar les que són susceptibles de transformar i migrar a la plataforma containeritzada.
 • Selecció d’una plataforma d’orquestració que garanteixi l’escalabilitat, l’automatització i la gestió de l’entorn.
 • Definir els principis de disseny pel que fa al desenvolupament d’aplicacions: estructura de microserveis, polítiques de seguretat, etc.
 • Definició del Model CI/CD que automatitzi el cicle de vida dels desenvolupaments i el desplegament de les aplicacions.
 • Implementar la Monitorització que ens permeti supervisar el rendiment de la plataforma i les aplicacions i analitzar els esdeveniments dins dels contenidors.
 • Estratègia de còpies de seguretat per garantir la persistència de les dades i de les imatges.
 • Realització duna prova pilot per validar la plataforma implementada i permetre que els equips tècnics guanyin experiència en la gestió dun entorn controlat.

En què us podem ajudar?

ABAST ha estat una de les empreses pioneres en l’adopció de contenidors. Des de l’any 2015 ha apostat per aquesta tecnologia, implementant plataformes i desenvolupant aplicacions containeritzades als nostres clients. El nostre equip tècnic, expert en aquestes tecnologies, us pot guiar en el procés d’adopció, des del disseny de l’arquitectura, el desplegament de la plataforma, la capacitació del personal, la definició conjunta de les polítiques i els processos DevOps, fins a la migració de aplicacions i el suport postimplementació. Si necessiteu ajuda amb qualsevol d’aquests aspectes, contacteu amb nosaltres i dissenyarem un servei a mida per a la vostra organització.

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Phishing, una amenaça creixent: Estratègies Essencials de Ciberseguretat

En un escenari on la digitalització dels serveis i processos de les entitats és predominant, el phishing s'ha convertit en una de les tàctiques més…
Leer más

Com modernitzar la teva arquitectura de Business Intelligence amb Data Lakehouse

Data Warehouse, Data Lake, Data Lakehouse… Avui dia els nostres diccionaris evolucionen d'una manera vertiginosa i moltes vegades no tenim temps per entendre els nous…
Leer más

IA i Ciberseguretat: avantatges i amenaces

La Intel·ligència Artificial (IA) i la ciberseguretat han esdevingut protagonistes en el panorama digital actual i en aquest article explorem com la IA està transformant…
Leer más

Registration

Forgotten Password?