El futur dels data centers locals privats

Blog ABAST

El futur dels data centers locals privats

7 de febrer de 2020

Àrea Data Center d'ABAST

CPD local vs. Cloud.

Són diversos els motius per els que moltes organitzacions han decidit mantenir centres de dades a les seves instal·lacions davant de l’auge de les solucions de cloud públic o privat: més seguretat per dades altament confidencials, independència de les comunicacions en processos crítics, o l’aposta per un model d’IT híbrid combinant infraestructura local i en el núvol. Cada organització té les seves necessitats específiques i un partner tecnològic com ABAST, que compta amb divisions especialitzades tant en infraestructura TI local i construcció de centres de dades com en solucions en el núvol de diferents proveïdors, que pot aconsellar de forma neutral quin pot ser el model més adequat.

Edge Computing

Un altre important motiu que ha portat a un ressorgiment dels centres de dades locals és la descentralització associada a l’Edge Computing, impulsada aquests últims anys sobretot pel creixement de l’Internet de les Coses (Iot). Els Edge Data Centers porten la potència informàtica directament al punt de generació de les dades, el que permet un primer processament més ràpid, i estan connectats als centres de dades principals (cloud o in house) on normalment hi ha un posterior processament i consolidació de la informació. Altres Edge Data Centers estan concebuts específicament per augmentar el rendiment informàtic en la ubicació corresponent i funcionen de facto com un potent centre de dades local. Depenent de la seva funció i criticitat, la configuració tecnològica d’aquestes variants d’Edge Data Center pot ser bastant diferent. Per exemple, com un simple armari de servei o sobre un rack de TI especialment protegit.

Menys racks i espai. Més modularitat, eficiència i seguretat

El downsizing del data center local és una altra tendència en alça, ja que en els últims anys els requeriments d’espai en els CPDs principals i de suport s’han reduït en la majoria de casos. Tot i que les necessitats de potència de processament i de capacitat d’emmagatzematge de dades segueixen en augment, la tecnologia de servidors i emmagatzematge ha evolucionat cap a equips de molta més densitat que permeten oferir millors prestacions en menys espai. Per això, la nostra recomanació ha estat sempre optar per solucions modulars de CPD, que poden ser redimensionades segons l’evolució de les necessitats de TI.

En l’actualitat, moltes organitzacions de tipus mitjà tenen ara prou amb un o dos racks per albergar tota la seva infraestructura TI. Una bona opció per a això són les solucions tipus Micro Data Center, armaris que incorporen totes les necessitats de climatització, alimentació i protecció elèctrica, monitorització, comunicacions i protecció física pròpies d’un CPD, però per a un únic rack.

Fabricants com Rittal ofereixen solucions que poden ser adaptades a les necessitats de cada ús mitjançant mòduls preconfigurats i estandarditzats. Els mòduls per al sistema de climatització i l’alimentació elèctrica, així com uns racks de TI estables i components de seguretat ja estan sincronitzats; cosa que resulta essencial, especialment en entorns difícils com els de producció. També és important que els racks de TI comptin amb una elevada classe de protecció, com IP55, que protegeix els sistemes de TI sensibles de les influències externes com la humitat, la pols o la brutícia, així com de l’accés no autoritzat.

En el cas de Micro Data Centers o d’Edge Data Centers crítics, Rittal proposa una solució basada en un contenidor de centre de dades modular amb revestiment resistent a la intempèrie i ignífug. Aquest tipus de solucions poden usar-se com CPD principal o secundari, o situar-se en els voltants de la producció de dades, dins o fora dels edificis. Amb la tecnologia de refrigeració adequada, admeten fins a 35 kW per rack de TI. Els avantatges generals dels contenidors de TI inclouen l’estabilitat i la seguretat mitjançant l’ús de parets d’acer, així com l’elevada mobilitat de la solució, que permet desplegar uns potents centres de dades de manera molt flexible en les pròpies instal·lacions de l’empresa o en les plantes de producció.

Evolució de CAPEX a OPEX. Private Local Data Center as a Service

Transformar el model financer d’adquisició de tecnologia des del tradicionalment basat en Inversió de Capital (CapEx) a un altre basat en Despeses Operatives (OPEX) ha estat una de les raons perquè moltes organitzacions donessin el pas de migrar la seva infraestructura al núvol. Però, ¿és possible aquest model també per a un CPD local? La resposta és que sí, i des ABAST venim oferint solucions d’aquest tipus des de fa anys combinant CPD + Infraestructura + Finançament + Serveis Gestionats.

El rènting és des de fa temps una opció molt popular per a la renovació d’infraestructura TI, però encara molts desconeixen que les solucions de CPD modulars també es poden incloure en un rènting. Això permet dissenyar una solució total de renovació del CPD, incloent tant els equips IT com tots els elements del data center, que pot ser pagada en quotes mensuals i tractada en els balanços com una despesa en lloc d’una inversió.

I per oblidar-se de preocupacions, dedicar menys temps a tasques monòtones i poder centrar els esforços del departament de TI en projectes d’innovació, ABAST pot oferir també serveis gestionats de manteniment, monitorització, gestió i suport tant de la plataforma i serveis TI com de la resta dels elements propis del CPD.

En resum, amb la combinació de tots aquests elements i serveis el que oferim és una solució que es pot descriure com un model de pagament per ús per a centres de dades privats locals.

Últims posts publicats al Blog d'ABAST

Passat, present i futur de la Contrasenya

El Dia Mundial de la Contrasenya pretén conscienciar els usuaris i les empreses de la importància que té el fet d'establir contrasenyes i claus segures.…
Leer más

7 claus per a l’èxit en l’automatització de tasques del departament de TI utilitzant Ansible

Tots els departaments de TI, més o menys, en algun moment s'han plantejat automatitzar tasques per poder ser més eficients. Al cap i a la…
Leer más

Noves versions Veeam Backup & Replication v12 i Veeam Backup for Microsoft 365 v7

Veeam®, líder en la indústria de protecció de dades moderna i especialista desenvolupant solucions de backup, recuperació i gestió de dades, ha llançat noves versions…
Leer más

Registration

Forgotten Password?