Cas d'èxit

Nou Centre de Dades de Dorna Sports

Dorna Sports és l’empresa organitzadora de l’Mundial de Motociclisme, conegut ara com MotoGP ™, de el qual posseeix en exclusiva els drets comercials i de televisió des de 1992. El seu CPD principal i altres importants equipaments tècnics audiovisuals estan ubicats a la seva seu de Barcelona, i per garantir la seguretat, disponibilitat i eficiència d’aquests equips, van decidir construir un nou Centre de Dades. Per a això van confiar en ABAST, qui va dissenyar un CPD modular altament segur amb tecnologia de Rittal, Socomec i Commscope.

El projecte ha estat premiat en la categoria “CPD de l’any en una empresa privada” en els Data Center Market Awards 2020.

Nota: El text d’aquest cas d’èxit és una reproducció de l’article aparegut a la revista Data Center Market febrer 2020 – Veure article

Descripció general

L’antic CPD de Dorna Sports no comptava amb moltes de les característiques que s’esperen d’un data center modern. De fet, en paraules de Jordi Sais, director de Tecnologies de la Informació de la companyia,“no disposàvem d’un centre de dades com a tal, sinó d’una habitació que contenia servidors, sense les necessàries mesures d’aïllament i seguretat”. Per aquesta raó, van decidir construir un nou centre de dades més gran i modular, garantint la possibilitat de creixement futur, i amb uns requeriments de seguretat i eficiència molt més grans (en base a estàndards TIER 942 i EN 1047/2).

El nou centre de dades es va construir a les instal·lacions de Dorna Sports a Sant Just Desvern, a prop de Barcelona. Per a això, van anul·lar una zona que s’utilitzava com jardí i aparcament i van construir un soterrani per ubicar tant el nou CPD com a nous platós de televisió. La construcció va durar uns tres mesos. El projecte es va iniciar al desembre de 2018 i va concloure al febrer de 2019.
Les raons per les quals Dorna va escollir a Abast i Rittal van ser perquè “des del primer moment ens van donar molta confiança, tenien molt clar tots i cada un dels passos a donar. Ens va agradar algun dels treballs realitzats en altres clients i el seu feedback va ser immillorable”, explica.

El nou CPD compta amb tres sales: sala TI, sala de comunicacions i sala tècnica amb els SAI, quadres elèctrics i el sistema de protecció d’incendis. La sala de TI alberga tant els equips TI de Dorna com noves matrius de vídeo per a les retransmissions esportives. La disposició actual en aquesta sala és la de dos cubs (estructura de tancament de passadís fred) de 12 racks i 4 LCPs (equips de climatització directa) cada un, però està tot preparat per poder ubicar un tercer cub d’idèntiques característiques si es fa necessari.

Característiques del CPD

Tancament Estructural

La solució dissenyada per Abast va ser una sala d’alta seguretat Rittal GSR + de 172 m², que proporciona aïllament i protecció davant de qualsevol risc o desastre que es pugui produir, compartimentada en tres sales:

 • Sala de racks TI, de 94,72 m²
 • Sala tècnica de rack de comunicacions 45,04 m²
 • Sala tècnica UPS’s i PCI 24,65 m²

Tot basant-se en:

 • Compliment parcial de la norma EN 1047-2
 • Compliment de la corba d’escalfament establerta en la EN1047-2, durant més de 30 minuts, davant l’augment de la temperatura 50K i una humitat relativa de l’85%
 • Construcció modular autoportant en parets, sostre i sòl
 • Resistència mecànica de 200 kg / m²
 • Portes de seguretat RF120
 • Comportes de pressurització
 • Segellat de pas de cablejat i instal·lacions protecció IPx6

Sistema Elèctric

Per a la distribució i control de l’alimentació elèctrica de tots els elements del CPD, s’instal·la un quadre elèctric a l’interior de la sala.

El quadre és trifàsic, amb neutre de 630A (400 V. 3F + N + TT), i està dividit en dues parts: la alimentada per SAI + grup electrogen i la alimentada per subministrament normal de companyia elèctrica.

Cablejat intern de dades

S’han fet servir solucions de cablejat preconectado Commscope de coure (24 ports Cat 6a 10Gb / s per rack amb connexió miniRJ-21) i fibra òptica (12 ports OM4 per rack amb connexió MPO).

PDU

Les PDU de Rittal permeten la distribució de corrent per a l’entorn TI. La característica principal de la PDU execució Managed és la funció de mesurament per cadascuna de les preses. A més, es poden visualitzar les dades de consum en temps real a través del display incorporat.

UPS

Sistema modular Socomec, enrackable a 19 “compost per mòduls de 25kW oferint una potència de 75kW N + 1 per cada equip, distribució en ramals a cada rack A – B a configuració 2N.

STS

Equips STS de Socomec de 16A sense pas per “0” per a equips amb una sola font, distribuït en racks de servidors i comunicacions.

Climatització

Sistema d’expansió directa de Rittal mitjançant equips LCP d’12kw distribuïts per assolir la millor redundància. Configuració 2N per cada cub, formada per 4 equips que impulsen aire al passadís fred.

Racks

Única solució de racks Rittal TS IT de mesures 42UA 800x2000x1200mm, capacitat de càrrega de 1500kg i d’estructura soldada amb perfils davanters i posteriors ajustables.

 • 24 Racks de servidors
 • 3 Racks de comunicacions
 • 4 Racks UPS

L’homogeneïtat en la tipologia de rack permet conversions de racks a diferents comeses.

Sistema de monitorització

Sistema de monitorització Rittal CMCIII que integra la totalitat dels dispositius de el CPD, afegint sondes d’humitat, temperatura, fluids.

Permet la supervisió de cada subsistema, genera alarmes, s’integra per SNMP i comunica mitjançant e-mail, web i dry contact.

Sistema PCI

Sistema de detecció precoç d’incendis distribuït per estada amb detectors òptics i sistema d’extinció mitjançant gas innocu Novec 1230 integrat amb la solució de tancament GSR + de Rittal i les seves vàlvules de sobrepressió automàtiques de cada estada.

Beneficis

D’acord amb Jordi Sais, director de TI de Dorna, els avantatges de el nou CPD es resumeixen en una “reducció substancial de el nivell de risc de serveis crítics de la companyia. Ara estem molt més protegits davant de catàstrofes”. Igualment, el responsable destaca “la possibilitat de fer qualsevol tipus de manteniment sense haver de parar les màquines allotjades. Això en una companyia com la nostra és crucial especialment en períodes de baixa activitat”. Addicionalment, Jordi Sais destaca la possibilitat de “arrencar tot un seguit de serveis relacionats amb els estudis de TV creats a l’edifici, que d’altra manera estarien construïts d’una manera més precària”.

Resum de les característiques del nou CPD de Dorna dissenyat i executat per ABAST

 • 172 m² amb tancament GSR + compliment EN-1047/2 30′
 • TIER-II
 • PuE objetiu: 1.3-1.35
 • Potència de disseny: 200kW
 • Escomesa elèctrica
 • Dos generadors
 • Dues UPS modulars de 100kW ampliables a 200kW
 • Sistema de clima redundant distribuït amb LCPs 60kW 2N, escalable a 96kW 2N
 • Sistema distribuït PCI automàtic amb gas innocu Novec 1230
 • Quadre elèctric redundant
 • 24 Racks de servidors, escalables a 36
 • 3 Racks de comunicacions, escalables a 4
 • Sistema de monitorització
 • Sistema de videovigilància
 • Sistema de control d’accés biomètric
 • Cablejat intern de fibra MPO OM4 preconectado
 • Cablejat intern de coure Cat 6A 10Gb/s preconectado

Premi DCM 2020 al CPD de l'any

Aquest projecte va ser guardonat en els Data Center Market Awards 2020. com CPD de l’any en una empresa privada. Van recollir el premi Jordi Sais, director de TI de Dorna Sports, i Xavier Álvarez, també de l’equip de TI de Dorna. Aquest premi reconeix el projecte més destacat de centre de dades realitzat per una companyia privada el 2019.

Veure notícia completa

Sobre Dorna Sports

Dorna Sports és una empresa internacional de gestió d’esports, màrqueting i mitjans de comunicació, fundada el 1988. L’organització té la seva seu a Madrid, i altres sucursals a Barcelona, Roma i Tòquio. Dorna ha estat el titular exclusiu dels drets comercials i de televisió per al Campionat d’el món de carreres de la FIM Road Grand Prix MotoGP des de 1992. Amb més de 60 anys d’història MotoGP ™ és el pinacle de les carreres de motos. Dorna té una filosofia de gestió d’esdeveniments de grans premis que abasta tot el món, amb participació directa de 360º en totes les àrees del Campionat Mundial de MotoGP ™. Dorna té participació addicional en altres esdeveniments de Motociclisme, com ara el Campionat Mundial de Suberbikes de l’ENI FIM (WSBK), el Campionat Internacional FIM CEV de Repsol i la Copa de MotoGP Rookies Red Bull, que busca promoure el desenvolupament de la propera generació de talents del motociclisme.

Més informació a www.dorna.com

Sobre ABAST

ABAST és un integrador de solucions TI que compta amb més de 35 anys d’experiència en el sector i disposa d’un equip de més de 400 professionals a les seves oficines de Madrid, Barcelona i Palma. La seva oferta de serveis i solucions dóna resposta a les necessitats tecnològiques de les organitzacions des de diferents àrees d’especialització: Sistemes, Cloud i Serveis Gestionats, Solucions de Gestió Empresarial, Business Intelligence i Big Data, Gestió Documental i RPA, Solucions de Base de Dades, projectes d’Innovació, Solucions Data Center, Solucions d’usuari i impressió, Gestió i Govern de TI, i Ciberseguretat.

L’àrea de projectes Data Center d’ABAST acredita una experiència de més de 100 projectes de construcció o millora de centres de dades, amb l’objectiu d’aconseguir els màxims nivells de seguretat, flexibilitat i eficiència energètica. ABAST ofereix una oferta de serveis diferencial gràcies a la seva visió com a integrador TI amb experiència i coneixements en diferents àrees. ABAST és un soci de referència de Rittal a Espanya. Està certificat com Rittal Strategic Partner, la categoria més alta del programa global de partners de.Rittal.

Més informació a www.abast.es/datacenter

Sobre Rittal

Des de la seva fundació el 1961, Rittal ha evolucionat constantment fins a convertir-se en líder mundial d’oferta de sistemes per a armaris de distribució, distribució de corrent, climatització, infraestructura TI, així com programari i servei. Actualment ofereix “Rittal – The System.”, Una plataforma perfectament harmonitzada de productes innovadors, solucions d’enginyeria avançades i servei d’assistència mundial per a una gran diversitat d’exigències. 10.000 treballadors fabriquen i desenvolupen en Rittal, sempre sota conceptes de responsabilitat pel medi ambient i la societat.

Més informació a www.rittal.es

Documents

Cas d'èxit DORNA (PDF)

Descarregueu el fulletó en format PDF del cas pràctic del nou Centre de Dades de DORNA

Últims casos d'èxit publicats

ALARIAM aposta per Microsoft Azure Synapse per consolidar l'origen de les seves dades i millorar l'anàlisi de la informació
Audens Group confia en ABAST CyballSOC by Cyrebro per reforçar la seguretat de les seves dades i sistemes
B:SM integra la gestió dels usuaris de tots els serveis amb Microsoft Dynamics 365
BELLA AURORA LABS millora la cura i atenció a les seves consumidores amb Dynamics 365 Omnichannel
CAD IT implementa Ansible per automatitzar les seves operacions de IT
CIRCUTOR millora la visió i gestió dels seus clients i proveïdors amb noves funcionalitats en Dynamics 365

Temes relacionats

Cablejat estructurat
Data Center
Monitorització de CPDs
Monitorització PUE
Rittal Micro Data Center
Serveis de Manteniment de Centres de Dades
Solucions de Networking Aruba

Registration

Forgotten Password?